Fotografen bakom alla vackra bilder… Lär känna Jens Eliasson

Namn: Jens Eliasson

Ålder: 33

Yrke: Frilansfotograf

Tidigare: Taxiförare inom egen rörelse.

 

 

Hur upptäckte du ditt intresse för foto?

Intresset kom tidigt i livet då jag fick min första kamera i födelsedagspresent när jag fyllde 8 år. Kameran följde med på campingsemestrar med familjen och mina egna små äventyr ut i skogen. Minns att jag drömde om att lyckas fota en älg och ville bli naturfotograf. När jag i tidiga tonåren blev musikintresserad fick kameran följa med på spelningar. Sedan hamnade kameran tyvärr på hyllan i ganska många år. Men intresset för foto har alltid funnits kvar någonstans inom mig. När jag träffade min flickvän och vi började göra resor tillsammans kom suget att börja spara minnena på bild. Inför semestern sommaren 2011 köpte vi en systemkamera tillsammans och då tändes gnistan inom mig på riktigt. Jag började titta väldigt mycket på andra fotografers bilder som ett sätt att lära mig och hämta inspiration. Jag började köpa böcker om fotografering och förstå mig på bildkomposition osv. När man märker att utvecklingen går framåt för varje dag blir det en extremt rolig hobby.

 

Hur startade du din resa som fotograf?

Jag försökte visa upp mina bilder så mycket jag kunde. Det var också ett sätt att utvecklas och försöka överträffa sig själv. Jag lade upp mycket bilder på sociala medier och ordnade även med några utställningar och deltog i tävlingar. En av mina bilder utsågs t ex som månadens resefoto av amerikanska National Geographic Travel. Då var det ju nästan bara natur- och landskapsbilder och inte alls det jag sysslar med yrkesmässigt idag Men jag hoppades på att det skulle leda till något. Jag startade upp mitt företag vid sidan om mitt andra för att kanske kunna sälja någon bild då och då. Mina miljöbilder från Borås blev uppmärksammades och jag sålde några Boråsmotiv som tavlor till en mäklarfirma. Senare började de anlita mig för olika uppdrag. Det ena har lett till det andra och nya kunder har dykt upp. Så från att syssla med landskapsfoto till att halka in på en helt annan bana inom foto. Jag tror att man ibland bara ska hoppa på tåget och se vart det leder.

 

Vad har du fotat helst?

Jag tycker nästan alla mina uppdrag har varit roliga. Jag har svårt att välja något. Det är kul med variationen mellan de olika jobben jag får. Samtidigt som jag har kvar fotograferandet som hobby och gärna fotar natur, landskap, djur, resor och konserter. Men när jag arbetar är det bostäder, kontor, inredning, porträtt, mat, miljöer osv. Variationen gör att det aldrig blir tråkigt och när jag får i uppdrag att fota något jag inte har gjort innan så är det en rolig utmaning.

 

Berätta om något/några av dina jobb som du gläder dig åt lite extra

Senaste tiden har det blivit ganska mycket matfotografering och det är väldigt roligt. När jag för ett tag sedan var på Viskan i Knalleland för att fota några maträtter hade Linda som jobbar där förberett med fina uppläggningar och dagsljuset in genom de stora fönstren gav ett perfekt behagligt ljus. När allt klickar, som ett bra samarbete med min uppdragsgivare och alla förutsättningar är perfekta är det såklart extra roligt. Då blir det ett bra slutresultat.

En annan kul grej är att jag tillsammans med min flickvän Emelie fick i uppdrag att för ett månadsmagasin ta fram 6 st vegetariska recept och fota maten. Det var mycket jobb i flera dagar men bilderna blev bra och maten som vi såklart åt upp smakade bra. Det ska bli kul att se när tidningen kommer ut om någon månad.

 

Hur började ditt samarbete med Viskan?

Jag fick i uppdrag av Cernera Fastigheter/Uddetorp Invest att fota deras olika lokaler och företag som de är delägare i. Då fick jag en fot in på Viskan som lägligt nog hade funderat på att anlita en fotograf. De bokade in ett möte med mig och vi kom överens om ett samarbete.

 

Hade du gjort något liknande tidigare?

Till viss del. Jag har fotat i restaurangmiljö tidigare och olika sorters lokaler. Men i det stora hela var det nytt för mig med ett koncept som innebär att jag ska varva miljöer, människor, mat, dryck och allt som händer i café- och restaurangmiljön.

 

Vad kände du inför det jobbet?

Jag såg det som fantastiskt roligt och innehållsrikt. Ett uppdrag som innebär så otroligt många olika delar. En riktig utmaning men också ett sätt för mig att nå ut med mina bilder till fler människor.

 

Hur kommer du på dina idéer?

Jag tittar otroligt mycket på bilder hela tiden. Man blir väldigt yrkesskadad och analyserar varenda bild man ser. Även i vardagliga situationer när jag inte har kameran med så tänker jag i bilder och tittar på hur ljus och skuggor faller. Till en början kopierar man andras ideér men efter ett tag tror jag det faller naturligt att man hittar sin egen stil. Bildkomposition är ett bra exempel. När man har lärt sig ”reglerna” så följer man dem noga. När man har blivit mer erfaren så tänker man inte på hur man komponerar bilden utan det kommer naturligt och reglerna kan tänjas och brytas mot.

 

På vilket sätt, om alls, är det jobbet annorlunda?

Att fota i restaurangmiljö jämfört med att till exempel fota i en bostad är ju att det händer saker hela tiden och man måste ibland tänka väldigt snabbt och vara med där det händer.
 jens
Foto: Emelie Rosengren