Vårt eget ekologisk kaffe

Få drycker är lika omskrivna som kaffet.
Det har kallats allt från djävulens dryck till intellektets mäktiga stimulans. Den franske författaren Balzac sägs ha druckit 40 koppar om dagen för att orka skriva. Den franske filosofen Voltaire tar dock priset med sina 50 koppar. ”Kaffe torde sannerligen vara ett långsamt verkande gift, för jag är åttiofyra och ännu inte död”, lär han ha sagt.

Etiska och ekologiska krav
För oss på Café Viskan har kaffet och dess kvalitet alltid varit viktigt. Vi har under våra år undersökt möjligheterna att rosta, servera och sälja eget kaffe. Våra krav har varit att kaffet skulle vara Ekologiskt-, Fairtrade- och KRAV-certifierat. Dessutom ville vi använda oss av Direkt Handel, vilket betyder att råkaffebönorna köps utan mellanhänder direkt från kooperativen. Hösten 2014 fann vi ett svenskt kafferosteri som uppfyllde kraven.

Rosso och Cento Anni
Idag erbjuder vi två olika bönor; Viskan Rosso och Viskan Cento Anni. Viskan Rosso är en blandning av arabica och robusta där arabicabönorna kommer från kooperativet Fedecares i Dominikanska Republiken och robustabönorna från Bukoba i Tanzania. Bryggkaffet Viskan Cento Anni är rostat på arabicabönor från kooperativet Fedecares i Dominikanska Republiken och Gayo Mountain från den indonesiska ön Sumatra.

Kaffe och bulle Viskan
Café Viskan vid Sandwalls plats är utan tvekan det mest besökta av våra tre caféer i Borås. I menyn hittar du alltid någonting som passar, från tidig morgon till sen kväll. Mer om Viskan Centrum
Vi öppnade Viskan Knalleland 2011 för att ge alla shoppingsugna boråsare någonstans att ta en paus med en kopp kaffe, hembakt fika och god mat. Mer om Viskan Knalleland