Det var en gång en château…

… i sydvästra Frankrike. Med 40 hektar vinmarker som är till 45% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 15% Cabernet Franc och 10% Petit Verdot.

Du har gissat rätt, det är Château Kirwan vi pratar om. Vinet som familjen Kirwan en gång producerade var klassificerad som en av fjorton i historiken av Bordeaux Wine Official Classification år 1885.

Vingården har under sin livstid haft sina upp- och nedförsbackar ofta påverkad av sin omvärlds ekonomiska dalar och toppar men också påverkad av naturen och dess oförutsägbarhet. Trots det har den alltid producerat viner som ligger bland världens topp 5.

En av de bästa årgångarna av det efterlängtade vinet är årgång 2000.

2000 var ett år som såg ut att ge en mycket svår årgång i Bordeaux, men helt oförutspått räddades det av det extrema högtrycket i augusti och september.

Druvorna fick chans att mogna och kvaliteten på de sent mognande druvsorterna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc blev mycket hög och årgången 2000 blev en av de bästa på många år.

Till vår stora glädje pryder nu det här vinet vår vinkällare, så är du sugen på att smaka på en del av Bordeauxs historia är du välkommen att titta förbi oss på Vinbaren.

IMG_7521 kopia