Fettisdagen!

Tänk att jag längtar till denna dagen lika mycket varje år. Ändå orkar jag bara äta en semla innan jag mår illa, ungefär som med julmaten, haha. Trots att man inte tror det, så finns det så många olika varianter på en gräddbulle att alla ändå smakar lite olika. Vissa har inte mandelkräm utan vaniljkräm, andra doppar sin i varm mjölk (hetvägg) och vissa tar bort alla grädde och äter bara bullen.

Oavsett hur man vill ha sin semla så är det en mångårig tradition här i Sverige. Här är lite information hämtat från internet:

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, fastlagstisdagen och fettisdag är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan som pågår 40 dagar fram till påsk. Fettisdagen blir då i sin tur den efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askondagen.

Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

Det moderna syftet med dagen går ut på att äta semlor, även kallade fettisdagsbullar eller fastlagsbullar. Detta för att man skall äta upp sig och unna sig inför fastan. Många uttalar dagen som fet-tisdagen eller fett-tisdagen, dock finns ingen säker källa på vilket uttal som är “korrekt”.

Så, passa på, nu kör vi beach 2014, eller vad säger ni? 🙂

Semla

Fotograf:  Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se