Snart oktober!

Hej Borås!

Jag kommer säkert få äta upp att jag skriver detta, men äntligen känns det som höst! Det märks verkligen när man jobbar bakom kassan att ni vill ha varmare saker att dricka numera. Mycket latte, varm choklad och te. På tal om te har vi tagit in en hel del nya sorter, bland annat en med mycket juliga smaker som innehåller mandel, ett grönt te med massor av c-vitamin (innehåller gojibär och havtorn), sedan finns alltid våra klassiska som rabarber/grädde, vår egen viskan-blandning samt jordgubb/champagne. Visste ni förresten att jordgubb/champagne är vårt eget namn på en blandning som görs av Bergs Kaffe- och tehandel? Där heter den Lovers Dream och blandas i butiken. Nu när vi ändå pratar om te tänkte jag bjuda på ett litet informationsinlägg, det finns mycket man kan lära sig!

Historien om teets ursprung och hur det kom till oss i västvärlden är en lång sådan, men som mycket i vårt land kan vi tacka alla havsfarare från förr som handlade med kryddor, örter, pälsar och metaller. Det får vi dock prata om en annan dag, det hinner vi inte med nu 🙂 Viskan i stan har vi ungefär 30 olika sorters te och man kan välja mellan svart, grönt, rött- och örtte. Vad är det då för skillnad på olika tesorter? Vi börjar med det vanligaste teet.

Svart te

Allt te, bortsett från rooibos härstammar från en och samma tebuske. Namnen på de olika tesorterna kommer från färgen från de torkade bladen. Vilken färg bladen får har sitt ursprung i deras torkningsprocess och om det är oxiderat eller ej. Just svart te är oxiderat, då det var den tesorten som ursprungligen började att skickas med handelsfartygen till Europa. Svart te är också att föredra om man tycker om att ha mjölk eller honung i sitt te, då teets smak inte påverkas lika mycket. Svart te tål att bryggas i riktigt varmt vatten, runt 100 grader och kan gärna ligga kvar i koppen i ca fem minuter. En av de populäraste tesorterna i denna kategori är utan tvekan Earl Grey, som är smaksatt med bergamott.

Grönt te

Till skillnad från svart te är det gröna teet inte oxiderat. Bladen är istället antingen ångade eller torrstekta. Just grönt te har lite mer av bladets smak i sig, såsom påminnelser från hö, gräs, hav och örter. Brygger man grönt te ska man vara försiktig både med värme på vattnet (helst runt 70 grader) och det får heller inte dra lika länge, runt 3 minuter. Här passar det sig inte lika bra med mjölk eller sötningsmedel, men som med allt annat här i livet handlar det om vad man tycker om 🙂

Vitt te

Innan knoppen har slagit ut på teplantan, plockas den, och utan någon som helst behandling bearbetas den till vitt te. Här råder samma rekommendationer som för det gröna teet, och det passar sig inte alls med vare sig mjölk eller honung, då smaken från teet försvinner helt. Vitt te är också lite mer exklusivt och passar de som tycker om att prova på nya spännande smaker!

Rooibos (rött te i folkmun)

Egentligen finns det inget som heter rött te. Rött te är namnet på det kinesiska svarta teet, som är behandlat på ett annat sätt. Roobios är det riktiga namnet och är en järneksbuske som inte är vidare besläktad alls med teplantan. Dock visade det sig att den var riktigt hälsosam att dricka, dessutom är den väldigt tacksam att dricka varm. Den kan dra mycket längre än vanliga tesorter, utan att ge ifrån sig en besk eftersmak som t.ex grönt och vitt te kan göra om det får dra för länge. Dessutom är det helt fritt från tein (koffein) och passar sig särskilt bra om man inte tycker om den uppiggande effekten av annat te.

Det finns ytterligare tesorter här i världen, men inget jag tänker ta upp nu. Hoppas att ni lärde er lite mer idag än tidigare, och ni är alltid välkomna in till oss för att prova på nya sorter! 🙂

Baristautbildning

Vi hade besök av Oscar från Monteriva som hade baristakurs med några av våra deltagare. Ni kan räkna med flera interna tävlingar om vem som lyckas servera det finaste lövet eller hjärtat i latten framöver!

Pyssel

Själv tillbringade jag dagen med att pyssla ihop lite nya teskyltar åt oss, så att det ska bli lättare för er som besöker oss att se vad teerna heter och vad det är för sort. Det ingår mycket i jobbet som cafébiträde på Viskan.. 😉