Fettisdagen!

Idag ?r det inte vilken dag som helst, utan en dag d?r svenskarna (och m?nga andra l?nder) frossar i semlor. Men varf?r ?ter vi just semlor? N?r b?rjade vi med denna ur?ldriga tradition?

Faktum ?r att fettisdagen, ?ven kallad semmeldagen och fastlagstisdagen ?r en av v?ra mest firade temadagar. Det ?r en kristen h?gtid som firas den f?rsta tisdagen efter fastlagss?ndagen, 47 dagar f?re p?sk. D?rmed varierar datumen varje ?r, n?sta g?ng infaller den i mars. Just fettisdagen ?r den tredje dagen i ordningen d?r de tidigare dagarna av fasta inleds med fastlagss?ndagen och d?refter den bl? m?ndagen. Man tror att ordet uppkom redan p? 1500-talet, och ?r en sammans?ttning av ”fet” och ”tisdag” vilket syftar p? all den feta, goda mat man ?t innan inledelsen av den sju veckor l?nga p?skfastan.

Att vi just ?ter semlor p? fettisdagen ?r ingen slump. Det s?gs att ?det var muntlig tradition att det var till?tet med br?d under den l?nga fastan, att d? forma dem som vetebullar gjorde det enkelt att g?mma godsaker i bullarna och d?rmed slippa undan den st?ndiga hungern. Det finns dock vissa som h?vdar att detta ?r en myt, men m?nniskan har alltid varit mycket p?hittig! ?Ordet semla h?rstammar fr?n latinet, d?r det ?r en beskrivning av det allra finaste vetemj?let, d?rmed en perfekt beskrivning av en vetebulle. Dagarna d? man skulle ?ta semlan har varierat till och fr?n under tidens g?ng, men allteftersom??svenskarnas intresse f?r fastan minskade, blev det s?ledes tradition att ?ta den varje tisdag under fastans sju veckor.

Vanligen best?r semlan av en vetebulle, ofta kryddad med kardemumma. Locket ska vara avskuret och sockrat med florsocker. Sj?lva semlan ?r traditionellt fylld med mandelmassa och vispad gr?dde. I Finland ?ts semlan g?rna fylld med sylt och i Tyskland doppar man g?rna vetebullen i varm mj?lk. Det finns ?ndl?sa varianter att tillverka semlan, kanske ?r det d?rf?r s? m?nga lockas att tillverka den godaste semlan varje ?r!

Vi ?r ?vertygade om att ni kommer att ?lska v?ra semlor p? Viskan denna dag, vi har olika varianter att v?lja mellan och de ?r alla bakade med k?rlek!

Varmt v?lkomna in till oss!