Pepparkakans dag, Torsdag 9 december

Pepparkakans historia är mycket lång, och läser man vilka ingredienser som ingick i medeltidens pepparkaka är det inte mycket som skiljer sig från nutidens, förutom att de faktiskt innehöll peppar. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige är från 1300-talet och då bakades kakorna ofta av nunnor, som sedan såldes som medicin i landets olika apotek.

Ett par hundra år senare (1490-talet) fick den svensk-norsk-danske kungen Hans hemskickat flera kilo pepparkakor från ett apotek i Köpenhamn. Detta på grund av att hans läkare sagt att det skulle höja hans humör, och som ni vet lever myten kvar. ”Ät pepparkakor, så blir du snäll”.

Imorgon är det dags att fira dessa ljuvliga kakor. Precis som fettisdagen, våffeldagen och kanelbullens dag finns det alltså en pepparkaksdag också, den 9 december. Vi på Café Viskan har flera olika typer av pepparkakor att välja mellan. Mjuk pepparkaka, chokladtårta med pepparkakskross, vanliga originella hårda kakor samt fullkornspepparkakor. Det kanske till och med är så att ”pynttanten” Mia överraskar med en annorlunda form av pepparkaks-kaka också. Allt för att fira dagen riktigt ordentligt!

Så kom till Café Viskan imorgon och ät en pepparkaka tillsammans med en kopp med te, kaffe eller varför inte Chai latte. Varför inte äta två och bli extra snäll nu lagom till jul.

Välkommen till Café Viskan!

Dela på sociala medier:

Google+ LinkedIn