Alla

Alltså, helt ärligt så tycker jag att det är så himla tråkigt att denna dag  blivit så överreklamerad, men det är väl det som hör mänskligheten till, haha. Visst hade det varit finare om man varje dag visade sin kärlek till någon man tycker om, och inte just en partner? Dels har inte alla en partner att dela sitt liv med, och sedan blir det hela en så stor grej att det sällan känns helt på riktigt. Men visst, visst är det fint att vi faktiskt har en dag för kärlek, det visar ju att vi är goda varelser på sätt och vis 🙂

Jag hittade lite historia om hur dagen uppkom här:

Alla hjärtans dag, även kallad Valentindagen, firas enligt legenderna den 14 februari till minne av helgonet Sankt Valentin, som denna dag lät lida martyrdöden.

Hans brott var den starka tro på kärleken som ledde till att han trots kejsarens förbud lät viga unga älskande.

Det sägs att Valentin innan sin halshuggning lyckades smuggla ut ett kort till sin förälskelse, dottern till fångvaktaren, undertecknad ”Din Valentin”och därmed myntade sedvänjan att ge varandra kort.

Enligt sägnerna ska Sankt Valentin inte bara ligga bakom traditionen med alla hjärtans dagkort, utan även vara upphovsman till givandet av blommor på denna kärlekens dag –  han sägs ha uppskattat att plocka blommor för att sedan ge till kärlekspar.

Alla hjärtans dag  med sitt kärlekstema uppmärksammades och trappades upp och mer och mer under 1800-talet, då det i USA blev populärt med valentinkort med olika vackra utsmyckningar. I Sverige började vi dock inte fira denna dag förrän under 1950-talet, och det var först på 90-talet som högtiden hamnade i almanackan och vi på allvar började fira Valentindagen.

Så idag tycker jag att alla ska tänka på de man älskar, inte bara en partner, utan även sin familj, sina vänner och kanske sitt husdjur. Dessutom vet jag att vi har montern full av kärleksfulla bakverk just idag, så det gäller att passa på 🙂