×
app8
app7

Senaste nytt från bloggen

Bloggen sitter ner med Moa på Viskan Vinbar

Visst är det härligt med underbara personer med karisma och karaktär!

Den här gången får vi lära känna Moa lite bättre och får veta lite mer om henne…

Namn: Moa Eriksson

Ålder: 22

IMG_8691 (1)


Jag är uppvuxen i Bollebygd med mina föräldrar, syster och två katter men bor sedan ett par år tillbaka i Borås med min sambo Victor. De senaste fyra åren har jag hunnit utbilda mig till bartender i London, jobbat under Vasaloppet i Mora, bott och jobbat på hotell på Korsika och rest jorden runt. Nu har jag varit tillbaka i Sverige i nästan ett år och försöker jobba ihop ett starkt kapital för nästa äventyr! (mer…)


Fotografen bakom alla vackra bilder… Lär känna Jens Eliasson

Namn: Jens Eliasson

Ålder: 33

Yrke: Frilansfotograf

Tidigare: Taxiförare inom egen rörelse.

 

 

Hur upptäckte du ditt intresse för foto?

Intresset kom tidigt i livet då jag fick min första kamera i födelsedagspresent när jag fyllde 8 år. Kameran följde med på campingsemestrar med familjen och mina egna små äventyr ut i skogen. Minns att jag drömde om att lyckas fota en älg och ville bli naturfotograf. När jag i tidiga tonåren blev musikintresserad fick kameran följa med på spelningar. (mer…)


Årets stora semletest

I år som andra år har det utförts ett test på semlor som säljes i vår stad.

img_8245.jpegSemlan eller fastlagsbullen som den också kallas i delar av vårt land är en söt, god och gammal tradition. Många älskar semlor och försöker äta så många som möjligt när det är ”säsong” medan andra inte är lika förtjusta men tar oftast en semlan iallafall bara för att.

Efter årets avsmakning kom Café Viskan på en stolt tredje plats med kommentar att vi dessutom hade den godaste grädden

I år hamnar fettisdagen på 9/2. Vi serverar även lchf-semla för de som föredrar det. Unnar ni er redan nu eller blir det en semla dagen till ära?

 

 

 


Nytt år, nytt löfte?

God fortsättning alla vänner därute! 

Kunde vi önska oss en vackrare start på 2016? Solen skiner, kinderna märker av att det är januari och några magiska snöflingor svävar omkring i luften. 

Har ni fått den där nytt år, nya tag-känslan? Eller ett nyårslöfte rentav? Det är alltid spännande med ny dag, ny vecka, nytt år. En känsla av förväntningar och ny potential. Nyårslöfte är ju i sig ett nytt mål. Här på Viskan känns det som att vi sätter upp mål ständigt och sätter upp nya allteftersom vi uppnår de befintliga. Vissa mål uppnås på längre sikt medan andra är uppfyllda på en handvändning 🙂

Berätta gärna för oss hur ni tänker kring det här med nyårslöfte och nya mål!

  


Det var en gång en château…

… i sydvästra Frankrike. Med 40 hektar vinmarker som är till 45% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 15% Cabernet Franc och 10% Petit Verdot.

Du har gissat rätt, det är Château Kirwan vi pratar om. Vinet som familjen Kirwan en gång producerade var klassificerad som en av fjorton i historiken av Bordeaux Wine Official Classification år 1885.

Vingården har under sin livstid haft sina upp- och nedförsbackar ofta påverkad av sin omvärlds ekonomiska dalar och toppar men också påverkad av naturen och dess oförutsägbarhet. Trots det har den alltid producerat viner som ligger bland världens topp 5.

En av de bästa årgångarna av det efterlängtade vinet är årgång 2000.

2000 var ett år som såg ut att ge en mycket svår årgång i Bordeaux, men helt oförutspått räddades det av det extrema högtrycket i augusti och september.

Druvorna fick chans att mogna och kvaliteten på de sent mognande druvsorterna Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc blev mycket hög och årgången 2000 blev en av de bästa på många år.

Till vår stora glädje pryder nu det här vinet vår vinkällare, så är du sugen på att smaka på en del av Bordeauxs historia är du välkommen att titta förbi oss på Vinbaren.

IMG_7521 kopia


Nedräkning till Jul

Finns det något mysigare än lördagarna precis innan jul? 

Julklappshandel, promenad på julpyntade gator, alla glada barn, julfika och mys och varma juliga pauser mitt i rushen…

   

 
Foto: Jens Eliasson

   
 


Skapa nya traditioner…

Efter att vår dröm om att kunna servera våra gäster ett Boråsanpassat, ekologiskt och rättvisemärkt kaffe blev verklighet kände vi en enorm glädje.

Ännu produkt från vår härliga och innovativa stad hade kommit till.

Som vi alla vet, Borås är en stad full av kreativa och inspirerande människor som har skapat och skapar historia förBorås och ibland för hela landet. Vare sig det är i textil och design, i inredning och interiör eller i Café och matkultur.

Vi lever i en stad som älskar nya och gamla traditioner. (mer…)


Vision och inspiration…

Det har alltid funnits en klar vision bakom vad Viskan ska stå för och förmedla. Visionen i sin tur förmår till ett oändligt hav av inspiration.

Fem år in på Viskan centrums liv kom inspirationen att slå upp portarna till Viskan Knalleland. Visionen var i början, Viskan i liten skala med urval av kännetecknande favoritmaten och fikat och men också signaturinredningen.

Men Viskan Knalleland växte snabbt till att få en egen personlighet och ge ett eget avtryck.  Visionen växte också i takt med att Viskan Knalleland blev alltmer omtyckt av sina gäster och besökare.

Och nu äntligen var det på tiden att Viskan Knalleland växte till sig lite även fysiskt 🙂

Som de flesta av er har märkt har det varit bygge på gång ett tag nu och i måndags stängde vi Caféet för heltidsbygge i en hel vecka. På måndag är det dock dags för nyöppning av Viskan Knalleland med många fler sittplatser och helt underbar inredning som utförs av den alltid fabulösa Hjärterum och Ann-Louise. Här kommer också lite bilder på bygget och en liten sneak peek på visionen av hur Caféet kommer att se ut om bara ett par dagar!

IMG_7325 (2)

IMG_7324 (2)

IMG_7322


Hur ekologiskt vill vi äta?

Vid det laget vet vi alla att det är bra att äta ekologiskt. Det gör gott för våra kroppar och vårt välmående samtidigt som det är snällt mot vår planet. Det blir ännu mer miljövänligt när produkterna dessutom är närproducerade och slipper transporteras långa sträckor för att nå oss som slutkonsument.

Känslan är att, medan det tidigare kanske var mer av en trend att äta ekologiskt, blir det idag alltmer en livsstil och en självklarhet för många.

Våra krav på de råvaror som vi konsumerar ökar i takt med utbudet på marknaden. Många gånger föredrar vi att handla mindre men bättre. Vilket i sin tur leder till att vi slänger mindre mat. Också det är en jättepositiv trend för vår miljö och hur vi fördelar resurserna. Samtidigt som vi i de rikare delar av världen visar att vi vill ha en rättvis kedja och att vi inte är beredda att överkonsumera som resulterar i hög waste längre.

Alltså lever vi i en mer ekologisk matvardag. Samtidigt är vi allt oftare ute och äter, t ex på helger eller kvällar. Men vad väntar vi oss när vi är ute och ska beställa mat? Hur viktigt tycker vi att det är att kunna ha den valmöjligheten att beställa ekologiskt även när vi är ute och äter? Är det lika viktigt att ekologiskt och närproducerat finns på menyn som det är att kunna välja en gluten- eller laktosfri rätt?

Jo, såhär är det, att det ekologiska även har tagit sig in på de finare menyerna, och ger oss helt nya valmöjligheter både vad gäller mat och dryck!

På Viskans Vinbar t ex kan du äta en ekologisk trerättersmiddag och dricka ekologiskt till din mat.

Förslag på ekologisk trerättersmeny och viner kommer här:

Förrätt

MUSSLOR I EN KRÄMIG VITVINSKY SMAKSATT MED SHERRY SERVERAS MED NYBAKAD BAGUETTE.

Vin: ALSACE, RIESLING TRADITION (Vitt) 

IMG_7296  IMG_7294

Varmrätt

LÅNGBAKAD LAMMLÄGG MED ROTFRUKTSALSA.

Vin: LE COLOMBIER VACQUEYRAS (Rött)

IMG_7295IMG_7293

Efterrätt

CREME BRULÉE MED KARAMELLISERAT PÄRON OCH LAVENDEL.

Kaffe: VISKANS EKOLOGISKA ESPRESSO

 kaffeCreme-Brulee

Låt dig väl smaka!


Vinbarens ekologiska blåmusslor

En av Vinbarens populäraste rätter är de grädde och vittvinskokta blåmusslorna.

Många av våra gäster har undrat vart vi får tag på dessa fantastiska musslor. Då kan vi berätta att de kommer från Scanfjord Mollösund. Mollösund är ett charmigt fiskarsamhälle i Bohuslän.

Musslorna lever ett gott liv av den näring som det salta och friska västerhavet pumpar in ot kusten. Inne i skärgården garanteras det ständigt strömmande vatten och en god och jämn tillgång av föda för musslorna.

Alla Scanfjords blåmusslor är kravodlade. Blåmusslorna repodlas vilket betyder att de kan få optimalt med näring samtidigt som de inte får kontakt med havsbotten och är därför fria från sand och lera. Ytterligare en fördel är att de slipper störa den känsliga bottenmiljön.

Ni kan läsa mer om odlingen på www.scanfjord.se

Några vackra bilder från odlingen kommer här 🙂

IMG-6229-1.jpg IMG-6232-0.jpg IMG-6230-0.jpg IMG-6231-0.jpg


« Nyare inläggÄldre inlägg »

Facebook